Allmäna Fakta

Kostråd på två rader

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordgrönsaker och naturligt fett (ex smör).
  • Undvik helst: socker och stärkelserik mat (ex bröd, pasta, ris, potatis).


Evolution

LCHF innebär att man försöker undvika det nyaste i människans kost:  snabbsmälta blodsockerhöjande kolhydrater. De introducerades med:

  • Jordbruket, 9 000 år sedan - spannmål, som grovt bröd.
  • Industrialismen, 200 år sedan - socker, finmalt vitt mjöl.

Vi har alltså ätit dem under en minimal del av människans miljoner år långa utveckling. Våra gener är knappast fullt anpassade till sådan mat än.

LCHF handlar därmed om att äta mer som förr. Utan ny mat slipper du kanske nya västerländska sjukdomar.

Effekt

Många menar att lågkolhydratkost är den bästa kända metoden för effektiv och långsiktig viktnedgång.

Mängder av diabetiker har dessutom förbättrat, eller normaliserat (typ 2 diabetes), sitt blodsocker med sådan kost. Utan medicin.

Allt fler studier dokumenterar god effekt för:

Vanligen ses bättre effekt än av kaloribegränsad fettsnål kost, trots att man med lågkolhydratkost kan äta sig mätt.

Teoretiskt är det möjligt att LCHF minskar risk för cancer och hjärtsjukdom.

Andra vanliga hälsovinster

Minskade besvär av:

Anekdotiska bevis
Berättelser från personer som minskat i vikt och fått bättre hälsa på LCHF. Många fler finns i ”stora skrytartråden” – fyll gärna på själv.

Vanliga frågor och svar

Kostdoktorns FAQ
Vanliga frågor och svar, samt myter om LCHF. Jag rekommenderar avsnittet om vanliga omställningsbesvär. Första veckans sockeravgiftning kan nämligen ibland bjuda på:

  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning
  • Dålig andedräkt
  • m.m.

Men det går vanligen snabbt över. Att dricka tillräckligt med vatten och få i sig lite mer salt än vanligt brukar hjälpa för att även första veckan skall bli så behaglig som möjligt. Fler frågor och svar.

Egna nybörjarfrågor får du snabbast svar på via diskussionsforumen Kolhydrater iFokus, eller Kostdoktorns Forum – i det senare finns en särskild avdelning för nybörjarfrågor.

Teorin bakom LCHF

Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned i magen till enkla sockerarter innan upptag i tarmen till blodet. Därmed stiger blodsockret vilket i sin tur ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettinlagrande hormon.

Insulin produceras i bukspottskörteln (bild till höger). I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. sötsug, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel alltså.

Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven, och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer.

LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara en anledning till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar generellt minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på LCHF istället för ”vanlig” mat.

Från: http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0